Beschermingsbewind

Als je je financiën niet meer zelf kunt regelen.

Sommige mensen kunnen hun financiën niet meer zelf regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen met problematische schulden, aan verstandelijk gehandicapten, dementerenden ouderen en soms ook psychiatrische patiënten. In dat geval kan vrijwillig of verplicht beschermingsbewind worden aangevraagd. Een bewindvoerder wordt benoemd door de rechtbank en neemt de financiële huishouding uit handen.
Vaak wordt een familielid aangewezen als bewindvoerder. Als dit niet mogelijk of wenselijk is dan kunt u een professionele bewindvoerder inschakelen.
De bewindvoerders nemen doorgaans de volledige financiële huishouding uit handen. Binnen drie maanden na aanstelling brengen zij alles in kaart wat onder het bewind is gesteld, zoals inkomen, spaargeld en schulden. Deze inventarisatie wordt naar de rechtbank gestuurd. Daarnaast neemt de bewindvoerder de nodige reguliere taken op zich. U kunt hierbij denken aan:
  • het aanvragen van huur en zorgtoeslag;
  • het aanvragen van een uitkering;
  • het verzoeken om kwijtschelding van gemeentebelasting;
  • het onderhouden van contacten met instanties;
  • het betalen van de vaste lasten;
  • een betalingsregeling treffen bij schulden;
  • het verzorgen van de belastingaangifte;
  • de jaarlijkse verantwoording aan de rechtbank, te weten het jaaroverzicht van de inkomsten, uitgaven en (aflossing van) schulden.

Bewindvoering is soms ook mogelijk voor een deel van het vermogen en/of de financiële huishouding.

 

1. Budgetcoach

De cliënt krijgt hulp bij het op een rij zetten van zijn inkomen en uitgaven. Er wordt samen gekeken naar een manier om het verschil tussen inkomsten en uitgaven zo klein mogelijk te maken. Wanneer er kleine schulden zijn, ondersteunen we de cliënt om deze op te lossen.

2. Budgetbeheer

De cliënt komt langs voor een intake. Tijdens de intake wordt er gekeken naar de inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Er wordt een rekening voor de cliënt aangemaakt waarop de inkomsten worden gestort en waarvan de uitgaven worden betaald. De cliënt krijgt per periode een afgesproken bedrag (leefgeld). De cliënt kan hier de dagelijkse boodschappen van betalen. Mocht de cliënt extra geld nodig hebben, wordt er samen gekeken naar de mogelijkheid hiervoor.

Zo ontzorgen we de cliënt en wordt een oplossing geboden voor het voorkomen van oplopende schulden, stress en uitzichtloosheid.

Hiermee wordt niet meteen de “zware” bewindvoering ingezet. De budgetbeheerder kan in gesprek gaan met de schuldeisers, om betalingsregelingen te treffen en juist perspectief te bieden.

Dat is ook meteen mijn ambitie: vanuit passie en kracht kun je wensen veranderen in doelen.

3. Bewindvoering

De cliënt heeft grote schulden en mag rechtelijk niet meer zelf zorg dragen voor de inkomsten en uitgaven. Er wordt een rekening geopend, waarop de inkomsten worden gestort en waarvan de uitgaven worden betaald. De cliënt heeft zelf geen zeggenschap meer over zijn geld.
Iedere periode krijgt de cliënt een bedrag waarvan de dagelijkse boodschappen moeten worden betaald. Wanneer de cliënt extra geld nodig heeft, moet hij dit aanvragen bij de bewindvoerder.

Op medische gronden

De cliënt kan door medische redenen niet zelf zorgen voor zijn financiën en mag rechtelijk niet meer zelf zorg dragen voor de inkomsten en uitgaven. Er wordt een rekening geopend waarop de inkomsten worden gestort en waarvan de uitgaven worden betaald. De cliënt heeft zelf geen zeggenschap meer over zijn geld. Iedere periode krijgt de cliënt een bedrag waarvan de dagelijkse boodschappen moeten worden betaald. Wanneer de cliënt extra geld nodig heeft, moet hij dit aanvragen bij de bewindvoerder.

Heeft u vragen?

Neem contact op.

Uw mkb adviseur